juli 02, 2013

Information om ström och strömadaptrar

Text av Fredrik Josefsson. Får ej återges utan tillstånd. Vid citering, länka alltid till denna sida.

Vi får ofta frågor om strömadapters. Det är viktiga frågor, så vi vill här med besvara dem genom att ge information om vad man behöver veta om ström i samband med japanska konsoler.

Informationen i denna artikel är i informativt syfte. Vi tror den är tillförlitlig, men tar inget ansvar vid eventuella felaktigheter, oklarheter, eller feltolkningar. Vissa saker har förenklats något eller inte nämnts, såsom Hertz och stabiliserade/ostabiliserade adapters, då de inte är relevanta för artikelns syfte.

Information
Vi har undersökt detta i detalj. Om man citerar från oss är det bra om man hänvisar till denna sida,
så att andra kan ge kommentarer eller synpunkter på eventuella felaktigheter.

1. Famicom / Super Famicom använder en DC-strömadapter. 
Den japanska originaladaptern heter HVC-002 och är på 850mA (milliampere), ger ut DC 10V (volt) och har center-negativ polaritet. Det innebär att mitten av pluggen är negativ och utsidan av pluggen är positiv.
Jämförbart med ett batteri som också har plus och minus samt använder DC-ström.

Den japanska strömadaptern HVC-002 tar in 100V. Man får därför inte stoppa denna i ett svenskt nätutag utan en voltomvandlare. Det räcker inte med en "reseadapter". Läs mer om AC-ström nedan.

Vi säljer japanska originaladapters för 30 kr, alternativt fullt kompatibla tredjeparts-adaptrar med 9V DC: en för 49 kr (1A) och en för 59 kr (1,5A). Dessa typer av adaptrar har vi sålt i 2 år och är väl fungerande.

Skillnaden mellan voltantalen 9V och 10V är oväsentlig för konsolerna. De fungerar på så lite som 7,5V enligt våra tester. Konsolerna fungerar även i 12V eller mer, men upp mot 15V blir de väldigt varma vilket inte lär vara bra för komponenterna.

2. NES / SNES-konsoler använder en AC-strömadapter. 
Det är mycket viktigt att inte blanda ihop dessa. Man kan utan problem använda en DC-adapter på en NES- eller SNES-konsol, däremot kan man inte använda en AC-adapter på en Famicom-konsol.
Gör man detta så gå Famicom-konsolen sönder.

Enligt våra undersökningar så är vissa SFC (Super Famicom) konsoler känsliga för AC-adapters, medan andra SFC-konsoler kan köra med AC utan några omedelbara problem. Vi rekommenderar att man inte provar detta, utan att man endast använder DC strömadapter på en SFC konsol. Denna strömadapter är samma som famicom strömadaptern ovan.

3. En konsol drar ampere (A) från strömadaptern, så mycket som den behöver. Om konsolen drar mer ampere från strömadaptern än vad den är dimensionerad för, så kommer strömadaptern att bli varm och i värsta fall överhettas. Dessutom minskar dess livslängd. Hur mycket ampere en konsol behöver brukar stå på undersidan. Man kan sedan räkna ut amperen med hjälp av ohms lag för likström.
P = U * I ,
vilket är detsamma som W = V * A ,
vilket betyder att: Ampere = Watt / Volt .

4. Polariteten är också viktig. Har man fel polaritet i en Famicom, d.vs. om man stoppar in adapter med center-positiv polaritet, så går konsolen sönder. En Super Famicom går inte sönder, men den startar inte. Däremot så fungerar både NES- och SNES-konsoler med center-positiv.

De flesta konsoler använder negativ polaritet, även Mega Drive och Master System. Däremot så har Twin Famicom positiv polaritet, och för att man inte ska göra fel så har den en lite annan pluggstorlek.


Om man har gjort fel
Att göra fel är ett vanligt problem som händer även den bästa.
Om du har stoppat in en felaktig strömadapter i din Famicom-konsol så kan två saker hända.

1. Du har en nyare Famicom-modell. Dessa står det HC eller HV på på undersidan (om undersidan inte har bytts vid något tillfälle). Dessa konsoler har en intern säkring, och när den går så händer det inget annat än att konsolen inte kommer att starta igen. Byter man säkring så fungerar den igen. Detta kan vi göra billigt åt er, alternativt ännu billigare om ni vill att vi skickar en ny säkring (kräver lödutrustning).

2. Du har en äldre Famicom-modell. Dessa har ett serienummer som börjar på H och sedan siffror. Om man stoppar fel adapter i dessa så hör man det med en gång i form av en liten smäll. Sedan så kommer delar av insidan att vara täckt med en del kladdigt. Detta tar längre tid att fixa.

Vi rekommenderar att man inte använder sina AC-adaptrar alls, utan ersätter samtliga av dessa med DC-adaptrar. Om pluggen inte passar kan man köpa en pluggadapter eller köpa en adapter med en plugg som passar båda konsoler. Vi kommer snart att sälja strömadaptrar med en plugg som även passar europeiska konsoler. Adapterpluggar säljer vi redan, för tillfället bara på Tradera, för endast 25 kr + frakt.


Nintendo 64 och GameCube
Dessa konsoler har en extern nätdel. Denna nätdel är som en strömadapter som ger in den nödvändiga DC-volten in i konsolen. Eftersom PAL och japanska konsoler ger konsolen samma DC-volt, så kan man använda en PAL-nätdel även på en japansk konsol.


Att koppla japanska adapters direkt till elnätet
Konsoler som drar mera Watt kopplas direkt i uttaget. Bland annat playstation (PSX), Sega Saturn, Dreamcast, och andra senare konsoler. Dessa konsoler tar direkt in strömmen från vägguttaget in i maskinen och behöver därför en voltomvandlare.

Om man stoppar in en japansk maskin eller strömadapter för 100/110 V direkt i ett svenskt uttag så kan ett av följande hända: 1, den säger pang, eller 2: den börjar ryka.

I Japan har man nämligen 100 eller 110 volt i uttagen. Maskinerna har inbyggd tolerans så den lilla skillnaden i volt spelar inte så stor roll, men däremot är det viktigt att inte använda en underdimensionerad voltomvandlare. Besök vår webshop för pris just nu.

Om man tittar på en konsol eller strömadapter så står det vad man får lova att stoppa den i. På moderna adapters står det ofta 100-240 V så den kan man använda i båda länder. Men på äldre adapters så står det ofta antingen 100V (japansk) eller 220-230V (svensk).

Även watt-antalet står angivet under konsolen, annars får man räkna ut det med hjälp av ohms lag som nämnts tidigare. En japansk Saturn drar 12W och en Dreamcast drar 22W. En Gamecube drar 39W, en Wii drar 45W. PS2 drar 50W, XBOX drar 74W och XBOX360 drar 160W.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar